Voorkomende klachten

Dit wordt veroorzaakt door de hormoonwisselingen die tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden in het lichaam verweken en zodoende verzwakken. Dit geeft teveel mobiliteit aan de gewrichten, met als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen. In de meeste gevallen kunnen de spieren dit opvangen. Als de spieren rondom het bekken niet de juiste aansturing vanuit het zenuwstelsel krijgen, kan bekkeninstabiliteit ontstaan Dit geeft pijnklachten met zitten, staan, lopen en uiteindelijk ook met liggen. Pijn rond het staartbotje, het schaambeen of uitstralende pijn naar het been zijn vaak voorkomende klachten als gevolg van bekkeninstabiliteit.
De behandeling van een instabiel bekken richt zich het stabiliseren van het bekken en de bekkenbodemspieren door middel van Chiropractische correcties. Ook oefeningen zijn belangrijk.

Rugpijn of lumbago is een verzamelnaam voor allerlei problemen in de rug die pijn veroorzaken. De meeste klachten in de lage rug worden veroorzaakt door een verkeerde houding, overgewicht, te weinig beweging, een val, stress / spanning. Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekken krijgen door verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding. Deze verandering een bewegingsstoornis van de tussenwervelgewrichten ( facetgewrichten) tot gevolg hebben. Zodra deze bewegingsstoring optreedt, kan de tussenwervelschijf verkeerd belast worden waardoor verschillende omliggende structuren overbelast kunnen raken. Als gevolg hiervan worden pijnzenuwen overprikkeld en functioneren de ‘goede’ bewegingszenuwen minder. Dit kan allerlei soorten pijn tot gevolg hebben: van een zeurende tot stekende pijn in de rug tot een uitstralende pijn naar de benen. Een chiropractor is deskundig in het behandelen van problemen van uw onderrug. Naast het behandelen van de klacht werkt de chiropractor ook preventief. Door een regelmatige controle en gerichte adviezen voorkomt hij verdere beschadiging van uw wervelkolom en zenuwstelsel.

Artrose, ook wel slijtage of degeneratie genoemd, is een gewrichtsaandoening die ontstaat door het natuurlijke verouderingsproces of door een versneld verouderingsproces. In het verouderingsproces neemt de ruimte in het gewricht af, vermindert de hoeveelheid kraakbeen en ontstaan er veranderingen (haakvorming) aan het bot. De tussenwervelschijf, de ruimte tussen de wervels, wordt dunner. Dit proces komt vaak voor laag in de onderrug en in de nek. Het proces wordt vaak versneld na trauma, zoals een whiplash. Door de veranderingen in de wervels van de onderrug en nek kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals stijfheid of pijn. Maar ook pijn en tintelingen in de armen of benen. De pijn wordt vaak veroorzaakt door stijfheid in de gewrichten. Tintelingen en pijn kunnen ontstaan doordat zenuwen in de nek en onderrug door ruimtegebrek geïrriteerd raken.

Beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor zal proberen de nek beter te laten bewegen met behulp van mobiliserende of manipulerende technieken. De artrose zelf kan de chiropractor niet verhelpen, maar door de artrose gaan de gewrichten minder goed functioneren en de beperkte functie geeft de pijnklachten. Vaak zie je dat na een relatieve pijnvrije periode de klachten langzaam weer opbouwen. Dit komt omdat de functie van de gewrichten is veranderd door de artrose en dat de gewrichten langzaam weer minder goed gaan functioneren. Zelf in beweging blijven is ook een belangrijk aspect om de stijfheid enigszins te verminderen.

Bij evenwichtstoornis of duizeligheid kan er sprake zijn van disfunctie van de nek. Dit soort duizeligheid komt veel voor na een ongeval waarbij de nek teveel is uitgerekt geweest of samengedrukt, bijv whiplash. De aanvankelijke directe blessure geneest voorspoedig, maar wat blijft is een bewegingsdisfunctie. Verder komt duizeligheid veel voor bij oudere mensen. Doordat bij het ouder worden er vaak sprake is van verminderde mobiliteit en geleidelijk toenemende artrose ( slijtage ) gaat er vanuit de spieren en banden van de nek een abnormale informatiestroom het centrale zenuwstelsel in. Signalen vanuit het evenwichtsorgaan worden dan onvoldoende gedempt en het evenwichtsorgaan raakt als het ware overactief met duizeligheid als resultaat. Het is via dit zelfde mechanisme dat mensen met een bewegingsdisfunctie van de nek vaak heel gevoelig zijn voor reis- en wagenziekte.

Om goed te kunnen functioneren met sport en andere activiteiten is het van belang dat het lichaam optimaal functioneert. Dit geldt voor de bewegelijkheid van alle gewrichten in het lichaam, maar ook de aansturing van de spieren is van groot belang. Het functioneren van het zenuwstelsel wordt sterk beïnvloed door het functioneren van de wervelkolom. Als een spier niet goed wordt aangestuurd door het zenuwstelsel dan kan deze spier niet zo snel reageren als zou moeten. Dit leidt vaak tot blessures. De meeste sportspecifieke klachten kunnen goed door de chiropractor behandeld worden. Het belangrijkste in de behandeling is natuurlijk het achterhalen van de oorzaak van de klacht. Uiteraard wordt ook ingegaan op oorzaken die door eventueel verkeerde materialen veroorzaakt zijn.
Het optimaal functioneren van de wervelkolom is essentieel voor het voorkomen van blessures. Chiropractoren worden echter ook opgeleid in het behandelen van klachten aan andere gewrichten. Zo worden bijvoorbeeld bewegingsbeperkingen in enkels als gevolg van een verstuiking en bewegingsbeperkingen in schouders tengevolge van schouderontstekingen vaak met goed resultaat door chiropractoren behandeld

Ischias is een irritatie van de ischiaszenuw. Deze zenuw loopt vanuit het onderste gedeelte van uw wervelkolom via uw bil en been naar uw voet. Vaak worden deze ischiasproblemen veroorzaakt door een verkeerd functioneren van de lage rug en het bekken. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert kan de pijn zich uitbreiden naar de bilspier aan één zijde en soms naar beide zijden. Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen. De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant of soms ook aan de zijkant van het been.
Ischias kan veroorzaakt worden door overbelasting van de onderrug, afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven, artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken. Ook bovenmatige inspanning, overgewicht en een slechte conditie of houding kunnen de oorzaak zijn.

RSI staat voor (Repetitive Strain Injuries) is een verzamelnaam van klachten rond de pols, elleboog, arm, schouder en/of nek zoals Carpaal Tunnel Syndroom, Muisarm, en Tennisarm. RSI wordt veroorzaakt door het steeds weer herhalen van dezelfde bewegingen en het te lang zitten of staan in een bepaalde houding. Door de constante trekking aan de spieraanhechtingen worden deze geïrriteerd en kan er een ontsteking ontstaan. De spieren, zenuwen en bloedvaten worden hierdoor onder druk gezet. Een bloedvat dat onder druk staat, kan onvoldoende zuurstof aanvoeren met als gevolg de opbouw van afvalstoffen. Het grootste gevaar van RSI is dat ze zich geleidelijk aan ontwikkelt. Veel mensen schenken geen aandacht aan pijnlijke en stijve gewrichten. Vaak zijn de klachten aan het begin vooral matig gevoelig tijdens of na de repeterende werkzaamheden. Na verloop van tijd gaat deze pijn ook gepaard met krachtsverlies. Uiteindelijk kan de pijn constant worden.

Whiplash is een snelle, plotselinge beweging van nek en hoofd bij een verkeersongeluk of een val. De beweging die een whiplash kan veroorzaken kan zowel van voor naar achter, van achter naar voor of zijwaarts zijn. De beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en zachte weefsels (spieren, pezen, zenuwen) in de nek. Deze beschadigingen zijn vaak niet op röntgenfoto’s zichtbaar.

Een whiplash trauma kan onder andere leiden tot de volgende klachten: nekpijn, hoofdpijn, concentratieverlies, vermoeidheid, geheugenverlies, dubbel zien of minder goed scherp kunnen stellen, stijfheid in de nek, tintelingen in de vingers of armen. Deze en andere nare gevolgen kunnen soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen. Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten verschilt sterk. De helft van de patiënten is binnen een maand hersteld, maar soms zijn de gevolgen zo ernstig dat een whiplash trauma tot arbeidsongeschiktheid leidt.

De chiropractor kan helpen met het herstellen van de beweeglijkheid van de nekwervels, zodat de spieren, pezen en dergelijke zo goed mogelijk kunnen herstellen. Dit kan tot volledig herstel leiden, maar soms blijven bepaalde klachten ook na een chiropractische behandeling aanwezig, alhoewel dan wel vaak in verminderde mate.

Koliek en KISS syndroom Tijdens de bevalling kunnen blokkades ontstaan door het trekken, draaien en samendrukken van de wervelkolom. Hierdoor kan het KISS syndroom ontstaan of kan een baby last krijgen van koliek. Het gevolg hiervan kan zijn dat uw baby een “huilbaby” is. Chiropractie heeft een speciaal voor baby’s ontwikkelde behandeltechniek waarbij blokkades in de wervelkolom worden opgeheven. Medisch onderzoek wees uit dat 94% van de koliekbaby’s na chiropractische behandeling geen last meer had van koliekaanvallen.

Andere gevolgen van blokkades kunnen zijn: aanhoudende verkoudheid, verminderde weerstand, oorinfecties, slaap- en eetstoornissen, astma, concentratieverlies of hoofdpijn.

ADHD ofwel “Attention Deficit Hyperactivity Disorder”. Kinderen (en ook volwassenen) met deze aandoening hebben vaak concentratieproblemen, zijn hyperactief en erg impulsief. Blokkades kunnen bepaalde impulsen naar de hersenen verstoren waardoor de hersenen geremd worden in het functioneren. Deze blokkades kunnen bij de geboorte, maar ook later ontstaan. Een bewegingsstoornis tussen wervels onderling vermindert een bepaalde prikkeling naar de hersenen. Hyperactiviteit is een onbewuste reactie om door het bewegen van het lichaam het opwekken van deze gevoelsprikkels te herstellen. Vaak is men zich er niet van bewust dat er blokkades in de wervelkolom aanwezig kunnen zijn. Het probleem is namelijk dat veel zenuwen geen pijnprikkels verzenden. Tijdens een lichamelijk onderzoek en een scan onderzoekt de chiropractor uw kind op blokkades. Deze kunnen dan worden behandeld met als doel normalisering van de zenuwaansturing.

Oorpijn kan ontstaan door een blokkade in het drainagesysteem van de neklymfeklieren, die daardoor een vermindering van het lymfevocht veroorzaakt in de buis van Eustachius. Hierdoor neemt het vochtgehalte in het middenoor toe, waardoor het middenoor een voedingsbodem voor bacteriën en virussen wordt. Een Chiropractische behandeling richt zich op het corrigeren van blokkades in de nek om drainage van de vloeistof te herstellen. Hierdoor zal de voedingsbodem voor bacteriën en virussen verdwijnen en de infectie genezen

Maak een afspraak !

Klik hier om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken.

aangelsoten bij het christelijke chiropractoren associatie Nederlandpalmer college of chiropracticDCF chiropractiechiropractor centrum enschede en alphen aan den rijn is geregistreerd in het nationaal registeraangesloten aan het international chiropractors association