Stijve spieren door overbelasting

Last van stijve spieren? Kom langs voor een lichamelijk onderzoekOverbelasting van de spieren kan ontstaan door een te zware belasting of door een te langdurige lichte belasting. In elk geval betreft het een belasting waarvan het lichaam niet makkelijk kan herstellen. Verwar dit niet met een spierbelasting door training. Gecontroleerd spierbelasting (sport trainen) gevolgd door een rustfase zorgt ervoor dat het lichaam juist sterker wordt. Helaas komen veel patiënten in onze praktijk die ongecontroleerd  of een te zware belasting hebben ondergaan spieren overbelast zijn geraakt. Gelukkig biedt onze erkende chiropractor behandeltrajecten aan om definitief af te komen van (langdurige) blessures.

 

Bekende oorzaken van stijve spieren

Hieronder schetsen wij bekende oorzaken met daarbij een voorbeeldsituatie. De focus ligt hier op de spieren, maar overbelasting kan ook leiden tot problemen aan pezen, banden en gewrichten etc.

 • Acute overbelasting
  – een kortdurende veel te grote kracht, bijv iets tillen wat te zwaar is in een verkeerde houding of sporten zonder een goede warming-up
 • Zware belasting en niet getraind
  – te fanatiek sporten na een lange periode van inactiviteit of ondanks protestsignalen van je lichaam doorgaan
 • Zware belasting en te weinig herstel
  – onvoldoende rustperiode ná een zware belasting
 • Langdurig herhaalde beweging
  – een bekend probleem zijn zgn. RSI klachten
 • Langdurig statisch aanspannen
  – wanneer spieren continu aangespannen zijn, zonder veel te bewegen
 • Ongunstige (werk)houding
  – denk aan zittend werk met opgetrokken schouders of een gedraaid bovenlijf, onderuitgezakt zitten, etc.
 • Lichamelijke eigenschappen
  – lichamelijke asymmetrie door lichamelijke beperkingen en mobiliteitsproblemen
 • Stress
  – stress leidt tot verhoogde hartslag en spierspanning, langdurige stress kan leiden tot nadelige effecten op langere termijn

Wat kan een chiropractor voor u doen?

Mocht u momenteel bij een fysiotherapeut onder behandeling zijn en u heeft het idee dat de progressie niet verloopt zoals verwacht of dat het te lang duurt, probeer eens een bezoek aan onze chiropractor. Een alternatieve kijk op het menselijk lichaam kan namelijk wonderen doen. Bovendien is er niets ‘luchtigs’ aan chiropraxie, aangezien alles wat we doen berust op feiten en wetenschap. We leggen graag onze behandelwijzes toe en geven u deskundig en eerlijk advies over uw lichamelijke situatie.

Kortom, herkent u zich in bovenstaande situaties en wilt u professioneel advies i.c.m. een deskundig behandeltraject? Maak dan snel een afspraak op onze locaties in Enschede of Alphen a/d Rijn.

Vergoedingscheck: In de meeste gevallen worden onze behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Heeft u een aanvullende verzekering, neem dan contact met ons op om te controleren of onze behandelingen vergoed worden. Zelf checken kan ook via de zorgvergelijk van de Consumentenbond.